verschil tussen witte en rode wijn

In de basis worden witte wijnen gemaakt van witte druiven (chardonnay, pinot grigio, etc.) en rode wijnen van blauwe druiven (pinot noir, cabernet sauvignon, etc.). De eerste wijndruiven op de wereld van het druivensoort vitis vinifera waren blauw. Een natuurlijke mutatie zou ervoor hebben gezorgd dat witte druiven ontstonden. Dit betekent dat pinot noir (blauw), pinot grigio (roze) en pinot blanc (wit) allemaal hetzelfde DNA hebben!

verschil tussen witte en rode wijn

Verschillende onderdelen van de druif

Nadat de druiven zijn gepukt en richting de kelder gaan voor het maken van wijn, worden er andere wijnmaakprocessen gebruikt voor het maken van witte en rode wijn. Een van de belangrijkste verschillen is dat rode wijn wordt gefermenteerd met de druivenschil. De schil zorgt voor de rode kleur in de wijn. Hoe roder de wijn, hoe langer de schil in de most heeft gelegen. De most is het versgeperste, maar nog niet vergiste, druivensap.

Witte wijn wordt voornamelijk gemaakt van witte druiven. Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn. In rode wijn zorgt de schil van de druif voor de kleur. Er kan dus ook witte wijn worden gemaakt van blauwe druiven, op het moment dat de schil wordt gescheiden van de most, voordat de vergisting begint. Witte wijn kan dus van witte én blauwe druiven gemaakt worden.